Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο της Συγγνώμης στον Άγιο Νικόλαο Φλαρίου Καλαμάτας

281

: Με κατάνυξη και κατά την εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε η καθιερωμένη αγρυπνία επί τη μεταθέσει του τιμίου λειψάνου του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του εν Ζακύνθω στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας.

Ως γνωστόν, ο ιστορικός τούτος Ναός ανηγέρθη ως δισυπόστατος, προς τιμήν των Αγίων Νικολάου και Διονυσίου, από τον κτίτορα Νικόλαο Πετούση, σύμφωνα με την αδιάψευστη μαρτυρία και αναφορά στον Κώδικα του Ναού, όπου αναγράφει ο ίδιος ο κτίτωρ : “Εγράφην ο ανάξιος δούλος του Θεού Νικόλαος Πετούσης κτίτωρ του Ιερού Ναού των Αγίων Νικολάου και Διονυσίου, εν έτει 1859”.

Το εσπέρας της παραμονής, Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και εν συνεχεία ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, πλαισιωμένου από τον Αρχιμ. Νεόφυτο Σαχλά, εφημέριο της Κοινότητας Αμφείας, τον Πρωτοπρ. Αθανάσιο Σιψά, εφημέριο του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας και τον Πρωτοπρ. Γεώργιο Γιαννόπουλο, εφημέριο του ιστορικού Ναού.

Προ του πέρατος της ιεράς αγρυπνίας ο π. Φίλιππος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου και στην ιδιαίτερη αρετή που τον διέκρινε, αυτήν της συγχωρητικότητος, η οποία τον κατέστησε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως τον “Άγιο της Συγγνώμης”.