Η Μεγαλοβδομάδα και η Ανάσταση του Κυρίου στην Έδεσσα

3158

Η Μεγαλοβδομάδα και η Ανάσταση του Κυρίου, στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας – Δείτε στιγμιότυπα

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (25/4), στις 19.00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στην ακολουθία των Αχράντων Παθών (Όρθρος Μ. Παρασκευής), η οποία τελέσθηκε στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης (Παλαιά Μητρόπολη).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (26/4), στις 19.30, ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας του Επιταφίου (Όρθρος Μ. Σαββάτου) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης και της περιφοράς του Επιταφίου στην πόλη της Έδεσσας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (27/4), στις 23.00, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την προκαταρκτική ακολουθία προ της Αναστάσεως στον κατάμεστο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Κατόπιν μετέβη εν πομπή στην πλατεία της Ελευθερίας, όπου, σε ειδικά κατασκευασμένη εξέδρα και εν μέσω του ιερού κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων και μεγάλου πλήθους προεξήρχε της τελετής της Αναστάσεως. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε επί κεφαλής της ιεράς πομπής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, όπου και τέλεσε την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (28/4), στις 11.00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, αφού ενδύθηκε την αρχιερατική στολή στο Μητροπολιτικό Οίκημα κατά το έθος, μετέβη εν πομπή συνοδευόμενος από όλο τον ιερό κλήρο της πόλεως καθώς και από τους αγάμους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης, όπου τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης.

Μετά την Είσοδο του Εσπερινού αναγνώσθηκε το ιερό Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες.

Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου για την εορτή του Πάσχα.

Κατόπιν, ξεκίνησε ιερά πομπή από τον Ιερό Ναό προς το Μητροπολιτικό Οίκημα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, ενώ οι ψάλτες έψαλλαν τα απόστιχα του Εσπερινού.

Εκεί έγινε και η Απόλυσις του Εσπερινού, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διένειμε σε όλους πασχαλινά αυγά ανταλλάσσοντας τον αναστάσιμο χαιρετισμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ