Η Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον Πύργο Σαντορίνης

325

Σαντορίνη: Κυριακή Β’ Νηστειών όπου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος…

χοροστάτησε του πανηγυρικού όρθρου και τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας και Αγιου Γρηγορίου του Παλαμά στον Πύργο της Σαντορίνης τη συμμετοχή του πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης Πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. Αλεξίου Κανίνα καθώς και κληρικών της Μητροπόλεως.

Κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Αλέξιος Κανίνας ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε συνοπτικά στον σημερινό εορτασμό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά του οποίου η διδασκαλία ξεχωρίζει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το ορθόδοξο από το αντορθόδοξο και αιρετικό, το γνήσιο και αληθινό από το κίβδηλο και ψεύτικο.

Αναφέρθηκε δε και στην ιδιαίτερη τιμή του Αγίου στο χωριό αυτό, η οποία ξεκίνησε στα χρόνια της Ενετοκρατίας μετά από θαυμαστά σημεία του Αγίου Γρηγορίου κατά τις διενέξεις μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών.

Στην συνέχεια ευλογήθηκε η παραδοσιακή πανήγυρις και ακολούθησε λιτάνευση της Αγίας Εικόνος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα σοκάκια του χωριού.