H Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στην Ιερά Μονή Παναγίας της Κρεμαστής

310

Παναγία Κρεμαστή: Ιεροπρεπώς και κατανυκτικά, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατ’ έτος Θρησκευτική πανήγυρις της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρεμαστής στο Λάνθι Ηλείας…

για την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, η οποία αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του Εκκλησιαστικού μας έτους.

Σύμπασα η Ορθοδοξία, τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που είναι γι’ αυτήν το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της. Επίσης είναι ημέρα χαρμολύπης για εμάς τους πιστούς.

Ημέρα χαράς, διότι δια του σταυρικού θανάτου του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού, λάβαμε την απολύτρωση από τα φρικτά δεσμά του διαβόλου, την δουλεία της αμαρτίας και τον πικρό θάνατο.

Ημέρα λύπης, διότι φέρνει στη θύμησή μας την θεοκτονία, τον σταυρικό θάνατο του Χριστού, την μεγαλύτερη κακουργία όλων των εποχών, την έσχατη κατάντια της πτώσεώς μας και ταυτόχρονα την ανάγκη της σωτηρίας των ανθρώπων από το Θεό!

Το εσπέρας της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ωλένης Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθανασίου Στεργιόπουλου και των Αιδέσ. π. Αθανασίου Πανόπουλου, π. Διονυσίου Μιχαλόπουλου, π. Νικολάου Κατσηδήμα, π. Αυγερινού Τσουκαλά και π. Ευσταθίου Γεωργόπουλου, καθώς επίσης και του Ιερολογιοτάτου Διακόνου π. Βασιλείου Σμέρου.

Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κατά την διακονία του Θείου Λόγου αναφέρθηκε με θεολογική ενάργεια και γλαφυρό τρόπο στην αγιαστική και σωστική παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που προβάλλεται στην ζωή των πιστών σαν την ακτίδα του ηλίου, ως ένα λαμπρό δώρο του Θεού και Πατέρα, για να φωτίζει και οδηγεί σε δρόμο ασφαλή τα τέκνα Του.

Ανήμερα της εορτής κατά την ακολουθία του όρθρου, της τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ορθοτομώντας εποικοδομητικά και τον Θείον Λόγον για την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε ορισμένες βασικές αρχές και αλήθειες της Χριστιανικής πίστης μας, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη θεολογία του Σταυρού.

Τους κατανυκτικούς ύμνους της εορτής οι οποίοι πλημμυρίζουν τις ψυχές από ωραίους και ιερούς στοχασμούς απέδωσαν θαυμάσια, οι Ιεροψάλτες κύριοι Χρήστος Νικολόπουλος, Λάμπρος Θεοδωρόπουλος, Αναστάσιος Δουλής, Δημήτριος Ζωγόπουλος και Ιωάννης Γιαννόπουλος.

Κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, μεγάλο πλήθος ευσεβών Χριστιανών, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά και αγαλλίαση, προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, διότι ο Σταυρός του Χριστού είναι Πηγή δυνάμεως, σύμβολο νίκης και θριάμβου, ενώ αποτελεί πλέον την ενοποιό δύναμη της ανθρωπότητας.

Αν το ξύλο της γνώσεως του καλού και του κακού στην Εδέμ, έγινε πρόξενος κακού και έχθρας του ανθρωπίνου γένους, το ξύλο του Σταυρού έγινε σημείο επανένωσης των ανθρώπων στο Σώμα Του Κυρίου Ιησού Χριστού! Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας τονίζει ιδιαίτερα ότι ο Ιησούς «ανέπλασε όλον τον κόσμο», απλώνοντας τις παλάμες Του και καρφώνοντάς αυτές εις το Σταυρό, ο οποίος βάφτηκε με το πανάγιο αίμα Του και πλέον έγινε υπερφυσικό όργανο!

Πολλές φορές σε καιρούς δύσκολους για την Πατρίδα μας, οι πρόγονοί μας με αυτό το όπλο υψωμένο κατατρόπωναν τα βάρβαρα έθνη. Πολύ χαρακτηριστικό είναι και τούτο το παράγγελμα από την ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη: «Eίναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν τήν Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέλινον, δια να υψώσωμεν το σημείον δι’ ού πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν».

(Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα)