Ε’ Κυριακή των Νηστειών & Στ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Κορίνθου

2666

Μητρόπολη Κορίνθου: Την Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Μελισίου. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί και ο Εφημέριος του Ι. Ναού.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών τονίζοντας ότι, η όποια φιλοδοξία για ανάδειξη του ανθρώπου πρέπει πρώτα να περνά από τον δρόμο της θυσίας και της διακονίας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας απηύθηνε ευχές για καλή Ανάσταση στον Εφημέριο του Ι. Ναού και στους ευσεβείς Ενορίτες.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στο Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νεμέας, όπου και ομίλησε επίκαιρα αναλύοντας την Ευαγγελική Περικοπή, η οποία αναφέρετε στην προαναγγελία των Παθών του Κυρίου μας και στην διάθεση των δυο μαθητών Του για δόξα χωρίς να προηγήθει η διαδικασία του «Πάθους» των.

Τον άγιο Κεγχρεών προσφώνησε ο Εφημέριος του Ι. Ναού π. Αθανάσιος Αλτανόπουλος και Αρχιερατικός Επίτροπος Νεμέας και Κλεωνών, ενώ χορός από παιδιά της Ενορίας απήγγειλαν το «Πάτερ ημών» και τα Κατώτερο και Μέσο Κατηχητικά Σχολεία θηλέων έψαλαν στον Θεοφιλέστατο το «Τῇ ὑπερμάχῷ» και τα «κάλαντα» του Λαζάρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Καθεδρικό Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου, παρουσία των Ιερέων της Κορίνθου και πλήθους πιστών, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του ΣΤ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού και μίλησε αναφερόμενος στην Ευαγγελική Περικοπή εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αγωνίζονται να κατακτήσουν «κορυφές», που με πόθο επιδιώκουν, κάνοντας θυσίες και στερούμενοι άλλα αγαθά και στο τέλος απογοητεύονται και πικραίνονται γιατί δεν μπορούν να αισθανθούν αυτή την ανθρώπινη χαρά και ευτυχία.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του τόνισε ότι οι Πιστοί οφείλουν να επιζητούν πρώτα την Βασιλεία των Ουρανών και όλα τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει ο Θεός.

Τέλος ευχαρίστησε όσους με την παρουσία τους συμμετείχαν στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και παρακολούθησαν τις σχετικές ομιλίες του, και ευχήθηκε στους Ιερείς της Πόλεως της Κορίνθου και στους παριστάμενους Πιστούς καλό Πάσχα, υπενθυμίζοντας τους ακόμα την υποχρέωσή τους, ως Χριστιανοί, να παρευρεθούν στο σύνολό των Ακολουθιών και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεως μας για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Το ίδιο απόγευμα στο χωριό Πάσσιο της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σικυώνος και στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Θεοφιλέστατος κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σικυώνος, χοροστάτησε στον ΣΤ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας ως προτροπή προς διέγερση των ραθύμων και αμαρτωλών εις μετάνοια, εν όψει της μετ᾿ ολίγον συμπληρώσεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Εφημέριος του Ι. Ναού π. Παναγιώτης Χαρλαύτης εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών προσφώνησε τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος και ανταπέδωσε ευχαριστίες και ευχές όπως, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας, εορτάσουν θεοφιλώς και θεαρέστως τα Άγια Πάθη και την κοσμοσωτήριο Ανάσταση του Κυρίου μας.