Χαλκιδική: Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου

86

: Κάθε χρόνο στο παραδοσιακό χωριό του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιούνται τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην μνήμη της Αγίας Παρασκευής…

με την κορύφωση αυτών στις 25 Ιουλίου, παραμονή της εορτής.

Σε αυτό το γραφικό χωριό, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του -μιας και η πέτρα έχει τον πρώτο λόγο-, πέρα από τα πανέμορφα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, μπορεί να θαυμάσει κανείς και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που εορτάζει κάθε 26 Ιουλίου με τις πρέπουσες τιμές. Μια εκκλησία η οποία χάνεται στον χρόνο και στις μνήμες του παρελθόντος.

Παραμονή της εορτής, στις 25 Ιουλίου το χωριό γεμίζει από κόσμο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κατώφλι της εκκλησίας που έχει στολιστεί για να υποδεχτεί τους πιστούς. Με ευλάβεια και κατάνυξη γεμίζει τόσο ο εσωτερικός χώρος της, όσο και ο εξωτερικός. Ο κόσμος σπεύδει να ανάψει ένα κεράκι και να προσευχηθεί στην χάρη της Αγίας Παρασκευής, της προστάτιδας των ματιών και της κάθε αναπηρίας. Ύστερα, αφού τελειώσει ο εσπερινός όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά ταβερνάκια, τα μικρά καφενεδάκια και τις ψησταριές. Εκεί αρχίζει το λαϊκό γλέντι με φαγοπότι, χορό και τραγούδι που κρατά έως το πρωί.

Ανήμερα της εορτής, στις 26 Ιουλίου τελείται η θεία λειτουργία με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα. Αφού τελειώσει η εκκλησία, οι δρόμοι οδηγούν ξανά στην γραφική πλατεία με το συντριβάνι για ένα καφεδάκι ή για ένα γλυκό κάτω από τον ίσκιο των μεγάλων δέντρων.

Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής εντυπωσιακή είναι και η αγιογραφία της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πόρτα της εκκλησίας. Μία χαρακτική ζωγραφιά σκαλισμένη σε μάρμαρο, δωρεά και δημιουργία του Ιωακείμ Παπαοικονόμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι αφιερωμένη στην μνήμη της γυναίκας του.

«Παραμονή της εορτής, αφού τελειώσει ο εσπερινός θα ακολουθήσει το γλέντι στην πλατεία. Θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς το παιδικό τμήμα του συλλόγου και οι ενήλικες», λέει στο XalkidikiPolitiki ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Νικολάου “Η Βουρβουρού”, Αστέριος Μυλωνάς.

Φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, στα πλαίσια του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί και μια έκθεση ζωγραφικής: «Στις 26 και στις 27 Ιουλίου, από τις 18:00 έως τις 23:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού μας κέντρου θα φιλοξενηθούν τα έργα της Lizavet Smaga», ανέφερε.

Τα ξακουστό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Νικόλαο, δίνει ζωή στο χωριό και μας θυμίζει την όμορφη, γιορτινή πλευρά της ζωής. Αν λοιπόν ο δρόμος των διακοπών σας σας φέρει προς τη Σιθωνία, φροντίστε να μην το χάσετε.

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών και για κάθε αναπηρία

Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα για τα μάτια και κάθε αναπηρία. Η Αγία γεννήθηκε στην Ρώμη, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος. Γεννήθηκε με την Χάρη του Θεού, ύστερα από πολυετείς παρακλήσεις των γονέων της.

Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάση χριστιανικών αρχών.

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς. Οι γονείς της ήταν εύποροι και μετά τον θάνατό τους έγινε κληρονόμος σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς.Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί την Θρησκεία της και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην αγιογραφία της αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ’τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει και αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.

Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν, ότι για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι’ αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της. Ο βασανιστής της πίστεψε στον Κύριο.

Μετά από χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο δεύτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει. Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.

xalkidikipolitiki.com