Κύπρος: Ο Μόρφου Νεόφυτος δεν θα παραστεί στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου λόγω… «Χαζάρου» Ζελένσκι

89

: Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, δεν θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, προτιμώντας να μείνει να προσευχηθεί στο «ταπεινό κελλί του».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Μόρφου, γίνεται σαφής αναφορά στον λόγο για τον οποίο δεν θα παραστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Πρόκειται για τη διαφωνία του με την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και με το γεγονός ότι στην ενθρόνιση θα γίνει μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, ενώ θα παραστεί και αντιπροσωπεία της αυτοκέφαλης ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει να αναγνωρίζει ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Ονούφριο που είχε τοποθετηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας. Ωστόσο μετά τη ρωσική εισβολή ακόμα και ο Ονούφριος αποκόπηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας και δεν αναγνωρίζεται από καμία Εκκλησία.

Η Ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου, αναφέρει: «Πληροφορούμε το ευσεβὲς χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Κύπρου, ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος θα ήθελε να παραστεί στην τελετὴ της ενθρόνισης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου την Κυριακή, 08.01.2023, όμως προτιμά να παραμείνει στο ταπεινὸ κελλί του, προσευχόμενος, τόσο για τον Μακαριώτατο Κύπρου, όσο και για τον δοκιμαζόμενο Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο».

Συμπληρώνει, δε, ότι ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ κ. Παῦλος (του Πατριαρχείου Μόσχας), καθὼς καὶ ἡ συνοδεία του «απειλούνται και διώκονται από τα στρατεύματα του Χαζάρου προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι». Προσθέτει, ακόμα, ότι από το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου έχει απαγορευθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (υπό τη Μόσχα) να τελεί ακολουθίες.

Τέλος, η Μητρόπολη Μόρφου εύχεται «καλή στερέωση στὸν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, εξ ύψους φώτιση και ενίσχυση στα πολυσχιδή ποιμαντικά του καθήκοντα».

Μανώλης Καλατζήςprotothema.gr