Κύπρος: Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να ακυρώσει την απόφαση του λαού – Ιδού τα φαβορί για το Τριπρόσωπο

217

: Yποκριτικά χαρακτήρισε τα σχόλια και τις αντιδράσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για τον προεκλογικο αγώνα Μητροπολιτών, την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δίνει μάχη με την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Eνημέρωση εξήγησε ότι οι διάδοχοι του Αρχιεπισκοπικού θρόνου προετοιμάζονται εδώ και καιρό “μη εξαιρουμένου του εν ασθενεία Μακαριωτάτου.”

“Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης του Αρχιεπισκόπου, θεώρησαν κάποιοι ότι πρέπει να προετοιμάσουν τα επιτελεία τους και να αρχίσει η προεκλογική διαδικασία.”

Ο κύριος Κυριακού ανέφερε ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Τριπρόσωπου δεν διεξάγεται με ψηφοδέλτια, αλλα με την αναγραφή του ονόματος από τους πιστούς του Μητροπολίτη που επιθυμούν να αναδειχθεί στη θέση του Αρχιεπισκόπου. Τι γίνεται όμως με τα ανορθόγραφα σημειώματα;

“Εάν είναι δηλωτικό για τον ποιον προτιμούν, γίνεται δεκτό. Εάν πχ γράψω Πάφου Γεώργιος με όμικρον, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εάν όμως γράψω Πάφου Παύλος, δεν είναι ο Πάφου Γεώργιος.”

Σε σχέση με τα “φαβορί” για διεκδίκηση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο Θεόδωρος Κυριακού είπε ότι Λεμεσού, Ταμασού, Πάφου, Κωνσταντίας, Μόρφου και Καρπασίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη θέση.

“Από τους έξι, τις δύο πρώτες θέσεις τις έχουν καπαρωμένες Λεμεσού και Ταμασού και δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό. Στο Τριπρόσωπο θα είναι ο Λεμεσού και ο Ταμασού. Εάν ο τρίτος είναι ο Μόρφου, τότε οι άλλοι δύο έχουν ο καθένας πολλές πιθανότητες κάποιος να εκλεγεί. Εάν ο τρίτος είναι ο Πάφου ή ο Κωνσταντίας, τα πράγματα αλλάζουν λόγω ηλικίας των Επισκόπων που είναι γύρω στα 73-74 έτη. Εάν οι Επισκόποι θεωρήσουν ότι το κριτήριο της ηλικίας είναι πολύ σημαντικό για τις φιλοδοξίες τους, τότε θα ψηφίσουν έναν από αυτούς.”

Ο κύριος Κυριακού επισήμανε τον κίνδυνο η απόφαση του λαού να ακυρωθεί από την Ιερά Σύνοδο, εάν δοθεί το αρχιεπισκοπικό χρίσμα σε κάποιον νεότερο Μητροπολίτη έναντι της πλειοψηφίας στο τριπρόσωπο.

“Η Σύνοδος με βάση το Καταστατικό δικαιούται να το κάνει”

alphanews.live