Ένας χρόνος χωρίς τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

1842

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκδημία του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας.

Ο Γέροντας Εφραίμ, προηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους, ήταν ο τελευταίος εν ζωή υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και Κτίτωρ της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θεμελιωτής και αναβιωτής πολυάριθμων κοινοβίων στο Άγιο Όρος, στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και αλλού.

Είναι ο σύγχρονος αναγεννητής του Αγιορείτικου Μοναχισμού στην Αμερική, με την αγιασμένη βιωτή του να φέγγει ως υπόδειγμα αρετής και αγιότητας, στήριγμα και παρηγοριά αναρίθμητων ψυχών σε ολόκληρον το κόσμο.

Στην παρακάτω φωτογραφία, διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: π. Χαράλαμπος (μετέπειτα ηγούμενος της Ι. Μονής Διονυσίου), μπάρμπα Γιάννης ο ψαράς, μον. Ευστράτιος, μον. Ιωσήφ (μετέπειτα Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός), μον. Αθανάσιος (κατά σάρκα αδελφός του Ιωσήφ Ησυχαστού), μον. Νικόδημος, π. Εφραίμ (μετέπειτα ηγούμενος της Ι. Μονής Φιλοθέου και της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου Αριζόνας). Καθιστοί από αριστερά: Γέροντας Αρσένιος, Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Γέροντας Θεοφύλακτος Νεοσκητιώτης.

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

Στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ, κατά την Αγιορείτικη Τάξη. Μετά την ολοκλήρωση της Ακολουθίας, εψάλει Τρισάγιο στο μνήμα του Γέροντα Εφραίμ, εντός του παρεκκλησιού του Αγ. Μηνά, όπισθεν του Καθολικού της Μονής.

Οι ευχές του προς Κύριον και η παρρησία του ενώπιον Θεού, είθε να γεμίσουν τις καρδιές όλων των Χριστιανών με χαρά και από Θεού παρηγοριά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Δημήτριος Κατσικλής: Florence,Arizona
orthodoxianewsagency.gr