Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος – Έδινε μάχη με τον κορονοϊό

1608

Ο  είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τις 6 Οκτωβρίου.

Βαθιά οδύνη στην Σερβική Εκκλησία αλλά και στην Παγκόσμια Ορθοδοξία από την είδηση πως ο μαχητής Ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος έχασε την μάχη για την ζωή.

Ο Μητροπολίτης υπέφερε από το COVID-19, και εκοιμήθη σήμερα την Παρασκευή το πρωί.

Ο Μητροπολίτης είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 6 Οκτωβρίου. Ο Επίσκοπος, ο οποίος ήταν 82 ετών, είναι μία από τις βασικές προσωπικότητες της Σερβικής Εκκλησίας και μπροστάρης στο κίνημα ενάντια στον αμφιλεγόμενο νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία και το καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο.

Έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους για μαζικές προσευχές και πομπές στα τέλη του 2019. Το κίνημα «Let’s Not Give Up Shrines» ένωσε και την αντιπολίτευση και οδήγησε στην πρώτη ήττα στις εκλογές σε μετά από 30 χρόνια για τον κυβερνών Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, του Μίλο Ντζουκάνοβιτς, ο οποίος θεωρούσε τον Αμφίλοχιο ως αντίπαλό του.

Ο κατά κόσμον Ρίστο Ράντοβιτς γεννήθηκε στην Μοράτσα του Μαυροβουνίου στις 7 Ιανουαρίου 1938. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1962. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1968.

Στις 15 Ιουνίου 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 16 Ιουνίου 1985 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βανάτου.

Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη π. Κεφαλληνίας Προκόπιο (Εκκλησία της Ελλάδος) και τους Επισκόπους Ζίτσης Στέφανο, Σουμαδίας Σάββα και Δαλματίας Νικόλαο. Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.