Εκκλησία Κρήτης: Έντονη αντίθεση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

2938

Εκκλησία Κρήτης: Έντονη αντίθεση με την προτεινόμενη κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 του Ποινικού Κώδικα, για την κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κρήτης.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εξ αφορμής του προσφάτως κατατεθέντος σχεδίου Νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο συνέταξε η αρμόδια Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ήδη έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της με την προτεινόμενη κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201, τα οποία αναφέρονται στην κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρού.

Η Εκκλησία της Κρήτης θεωρεί απαραίτητο μπροστά στους σύγχρονους και μεταβαλλόμενους καιρούς μας, να μην αλλοτριωθούμε, να διατηρήσουμε ανόθευτη την, εν Αγίω Πνεύματι, διαμορφωθείσα Ταυτότητά μας, να προστατεύσουμε τη θρησκευτική ειρήνη και να απομακρύνουμε με κάθε τρόπο τη μισαλλοδοξία, τη θρησκευτική βία και το φανατισμό, δοθέντος ότι το άρθρο 199, με τίτλο «Καθύβριση θρησκευμάτων», αναφέρεται σε κάθε μία θρησκεία, η οποία υπάρχει και δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ελλάδα.

Η προτεινόμενη κατάργηση των παραπάνω άρθρων θα επιφέρει δυσμενείς αλλαγές με φανερό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Θεολογία και η Παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, αλλά και η μακρά Ιστορία της Ελλάδας, περιβάλλει πάντοτε με ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό το νεκρό ανθρώπινο σώμα. Αυτή είναι η Παράδοση του Γένους μας από τους αρχαίους χρόνους, κατά τους οποίους η τιμή στον κεκοιμημένο ήταν ιερή υποχρέωση και διέκοπτε ακόμη και πολέμους και εχθροπραξίες.

Με αίσθημα ευθύνης, η Εκκλησία της Κρήτης, ορθώνει τον λόγο προς τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας, προς κάθε έναν πιστό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας την απαραίτητη ανάγκη, κυρίως σε αυτούς τους καιρούς, να διαφυλάξου