Η Ελλαδική Εκκλησία αναγνώρισε την Ουκρανική Αυτοκεφαλία

2499

Εκκλησία της Ελλάδος: Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας αναγνώρισε εν μέσω πλην σαφώς την Νέα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία καθώς αναγνώρισε το δικαίωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη το προνόμιο να αποδώσει τον τόμο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το δικαίωμα του Οικουμενικού Πρατριάρχη να παραχωρεί την αυτοκεφαλία, όπως έπραξε πρόσφατα με την Εκκλησία της Ουκρανίας αναγνώρισε η Σύνοδος της Ιεραχίας της Ελλάδος ύστερα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η ιστορική απόφαση – που αναμένεται να προκαλέσει νέο Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – ελήφθη πριν από λίγο και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

΄΄Είναι θέμα χρόνου να μνημονευτεί ο νέος Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, μητροπολίτης Επιφάνιος΄΄, τόνισε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος .

Στο επερχόμενο συλλείτουργο Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Αρχιεπισκόπου Αθηνών προφανώς θα μνημονευτεί ο νέος μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, διευκρίνισε μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Όπως τονίζουν αρχιερείς για μια ακόμη φορά η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τις επιλογές του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τα τελευταία 24ώρα ακόμη και με επίσημες δηλώσεις από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έξι Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

΄΄Να πάμε σε ψηφοφορία΄΄ ζήτησε ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ καθώς είχαν έντονες αντιδράσεις από τον μητροπολίτη Πειραώς κ. Σεραφείμ.

vimaorthodoxias.gr