Χαλκιδική: Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Γέροντα Γρηγορίου στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Χαλκιδικής

3888

Χαλκιδική: Με κατάνυξη και αισθήματα χαρμολύπης και συγκίνησης τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία εις μοναχούς του μακαριστού γέροντα Γρηγορίου πνευματικού πατέρα και κτήτορα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Χαλκιδικής.

Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου συμπροσευχομένων Ηγουμένων, της Μονης Διονυσίου Γέροντα Πέτρου, του ιερομονάχου Ευθυμίου, Γέροντα του Κελλιού Αναστάσεως Καψάλας, Αγιορειτών πατερων του ιερομονάχου Μύρωνα Σιμωνοπετρίτου, Ιερομονάχου Ανθίμου Αγιοπαυλίτου, Αντιπρόσωποι της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, Αρχιμ. Θεοκλήτου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αρσενίου Χαλκιδικής, Αρχιμ. Τιμοθέου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Ρώσου Χαλκιδικής, Γερόντισσας Νικόδήμης, Ηγουμένης Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Ορμύλιας, Γερόντισσας Φιλοθέης, Ηγουμένης Ευαγγελιστού Ιωάννη Σουρωτής, Γερόντισσα Πορφυρία, ηγουμένη Ιερά Μονή Αναλήψεως Σίψας, πολλών κληρικών, μοναχών και μοναζουσών ευσεβών πιστών, πνευματικών τέκνων του μακαριστού Γέροντα.

Ακολούθησε η ταφή πλησίον του Καθολικού και το «κομποσχοίνι» υπέρ ανάπαυσης του μακαριστού, όπως προβλέπει η ακολουθία εις μοναχούς.

Ο γέροντας Γρηγόριος υπήρξε πνευματικός φάρος για όλη τη Χαλκιδική και τη βόρεια Ελλάδα και ανέπαυσε πολύ κόσμο με την προσευχή του. Το ασκητικό του φρόνημα και η ησυχαστική βιοτή του είναι παρακαταθήκες που αφήνει πίσω του εμπνέοντας μοναχούς και λαϊκούς στο δρόμο της αρετής και του πνευματικού αγώνα. Από το πρώτο λεπτό αγιορείτες πατέρες, κληρικοί και λαϊκοί από πολλά μέρη της Ελλάδος έφτασαν στο Ιερό Ησυχαστήριο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αλησμόνητο γέροντα και να λάβουν για τελευταία φορά την ευχή του.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης – orthodoxianewsagency.gr