Παναγία Ελαιοβρύτισσα: Γιορτάζει η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας

3891

Παναγία Ελαιοβρύτισσα: Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εορτάζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας.

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης στις 5:00 μ.μ θα τελεσθεί ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου Γέροντος Χαραλάμπους, κατόπιν προσκλήσεως του καθηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ και της αδελφότητος.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Γέροντος Χαραλάμπους Κωνσταμονίτου.

Η εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο δοχειό της μονής. Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει.

Γιατί ονομάστηκε έτσι Ελαιοβρύτισσα;

Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα·

Σε μια περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας.

Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου.

Όταν μια μέρα πήγε στο δοχείο ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Έκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία.