Άγιο Όρος: Ελικόπτερο, σκυλιά & 21 αστυνομικοί για τον εντοπισμό του δράστη – Θα έκλεβαν την Εικόνα της Παναγίας

3451

Άγιο Όρος: Ελικόπτερο της αστυνομίας, 21 αστυνομικοί και σκυλιά επιχειρούν σε χαράδρα σε κοντινή απόσταση από την Ιερά Μονή Ιβήρων για να εντοπιστεί ο δράστης που έκλεψε τα τάματα της Εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία εντοπίστηκαν λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης τα κλαπέντα τάματα πεταμένα σε δασική περιοχή δίπλα από τη Μονή με το δράστη να διαφεύγει.

Άλλες πληροφορίες νωρίτερα μιλούσαν για πέντε δράστες αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο τελικά θα αποφανθεί η αστυνομία μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Την αστυνομική επιχείρηση συντονίζει ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής κ Γέωργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος έφτασε νωρίς το μεσημέρι στο Άγιο Όρος.

«Ο δράστης φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να κρυφτεί μαζί με τα τάματα αφού όταν πλησίασε την χαράδρα ήδη είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία και δεν είχε άλλη λύση από το να καταφύγει στην χαράδρα χωρίς αυτά, για να σωθεί. Άλλωστε περπάτησε αρκετά για να ξεφύγει ώσπου να φτάσει σε αυτό το σημείο όπου και κρύφτηκε» λέει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία πηγή από το Άγιο Όρος.

Ελικόπτερο της Αστυνομίας έχει εντοπίσει το δράστη σε χαράδρα κοντά στη Μονή ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις από αστυνομική δύναμη εκτός Αγίου Όρους, η οποία και κατέφθασε νωρίς το πρωί.

Αστυνομικές αρχές αναφέρουν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι φέρεται ο δράστης να είναι Ρουμανικής καταγωγής και μπήκε κρυφά μέσα στο ναό σπάζοντας το τζάμι ενός παράθυρου για να μπορέσει να αποσπάσει τα τάματα που ήταν αφιερωμένα στην Εικόνα της Παναγίας .

«Όταν νωρίς το πρωί ο «εκκλησιαστικός» δηλαδή ο Μοναχός που διακονεί στην Εκκλησία, μπήκε στο ναό για να ανάψει τα καντήλια και να ξεκινήσει ο όρθρος, βρήκε την Εικόνα χωρίς τα αφιερώματα», δήλωσε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ο Μοναχός Χριστοφόρος από τη Μονή Ιβήρων.

Αμέσως ειδοποίησε τους Πατέρες της Μονής και την αστυνομία, οπότε και άρχισε η καταδίωξη.

Άμεσα ενημερώθηκε και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ Κωστής Δήμτσας. ο οποίος δήλωσε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι η αστυνομία έδρασε άμεσα και γίνονται όλες οι ενέργειες για τη σύλληψη του δράστη.

Μαρτυρίες από καταστηματάρχες του Αγίου Όρους αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό αρκετά κρούσματα κλοπών έχουν σημειωθεί και μάλιστα έχει αναφερθεί στην αστυνομία ότι τις περισσότερες κλοπές τις κάνουν αλλοδαποί και κυρίως Ρουμάνοι οι οποίοι φτάνουν καραβιές στο Άγιο Όρος όπως δηλώνει στο Πρακτορείο μας ο κ Ηλίας Κατσικλής, ιδιοκτήτης καταστήματος στις Καρυές.

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, επικοινώνησε με τη Μονή Ιβήρων σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα στοιχεία που άφησε πίσω του ο δράστης και φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί, ενώ θα προχωρήσει σε ανακοίνωση αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Πάντως το ρεπορτάζ του Ορθοδοξία αναφέρει ότι ο δράστης είχε σκοπό να αφαιρέσει την Εικόνα της Παναγίας την οποία τελικά δεν κατάφερε να πάρει, γι αυτό μάλιστα βρέθηκε κατεβασμένη από το στασίδι και ακουμπισμένη σε άλλο σημείο.

Μέσα στο Ναό μάλιστα υπήρχε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του οποίου τα καλώδια φρόντισε να κόψει ο δράστης που παρέμεινε μέσα στο Ναό.

Ο κίνδυνος πάντως κλοπών στις Μονές του Αγίου Όρους είναι μεγάλος και αρκετά κρούσματα καταγράφονται καθημερινά.

Αποστολή Άγιον Όρος: Ραφαήλ Γεωργιάδης Βασίλης Χάδος – ΦΩΤΟ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Ρεπορτάζ: Νίκος Ζαίμης – Αγγελική Αναγνώστου, Κώστας Παναγόπουλος
orthodoxianewsagency.gr


Η Ιστορία της Ιεράς εικόνος της Παναγίας Πορταϊτίσσης

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και μαρτυρίες, η εικόνα ανήκε σε μια οικογένεια που ζούσε στη Νίκαια της Μικράς Ασίας τον 8ο αιώνα. Το 829 μεσούσης της «εικονομαχίας» η γυναίκα πουν την είχε αναγκάστηκε να την ρίξει στην θάλασσα για να μην καταστραφεί από τους εικονομάχους.

Επί 170 χρόνια η εικόνα ήταν χαμένη. Μέχρι το 1004. Τότε καλόγεροι της Μονής Ιβήρων είδαν στην θάλασσα ένα φως. Το φως αυτό ήταν ορατό κι από άλλες Μονές.

Περίεργοι να δουν τι συμβαίνει στη θάλασσα πολλοί μοναχοί μπήκαν στις βάρκες και πήγαν προς το φως, όπου διέκριναν μια εικόνα. Όσο πλησίαζαν όμως η εικόνα απομακρυνόταν. Αδυνατώντας να την πλησιάσουν, επέστρεψαν στη Μονή Ιβήρων όπου προσευχήθηκαν.

Η απάντηση του Θεού δόθηκε μέσω ενός ασκητή, του Γαβριήλ ο οποίος λένε πως άκουσε τη φωνή της Παναγίας να του δίνει συγκεκριμένες εντολές. «Πήγαινε στο Μοναστήρι σου και πες στον ηγούμενο ότι ήρθα για να τους δώσω την εικόνα μου. Μετά, βάδισε στη θάλασσα, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη και πρόνοια που έχω στο Μοναστήρι σας.» Έτσι κι έγινε.

Ο Γαβριήλ πήγε στη θάλασσα και η εικόνα τον πλησίασε. Επί τρία μερόνυχτα οι Μοναχοί έψαλλαν δοξολογίες προς την Παναγία για το Θαύμα, το οποίο όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Η εικόνα μεταφέρθηκε στο καθολικό της Μονής Ιβήρων. Παραδόξως όμως χανόταν και εμφανιζόταν στην πόρτα της Μονής.

Οι μοναχοί την επέστρεφαν στο καθολικό και η ιστορία επαναλαμβανόταν. Μέχρι που ο Γαβριήλ άκουσε ξανά τη φωνή της Παναγίας «Πες στον ηγούμενο να παύσετε να με πειράζετε, διότι δεν ήρθα στο Μοναστήρι για να με φυλάτε σεις, αλλά ήρθα για να γίνω εγώ φύλακας και φρουρός σας και σ’ αυτήν και στην μέλλουσα ζωή.

Και όσοι θα ζήσουν με ευλάβεια και φόβο Θεού και δεν αμελούν στην απόκτηση των αρετών, και τελειώσουν την πρόσκαιρη ζωή τους σ’ αυτόν τον τόπο, ας έχουν θάρρος και να μη φοβούνται την κόλαση διότι αυτή τη χάρη ζήτησα από τον Θεό και Υιό μου και την πήρα.

Ως επιβεβαίωση των λόγων μου σας δίνω αυτό το σημείο: Όσο βλέπετε την εικόνα μου στο Μοναστήρι σας, δεν θα λείψη απ’ το Όρος τούτο η χάρις και το έλεος του Υιού μου και Θεού» (ε’ 143). Με εντολή του τότε Ηγουμένου, κτίστηκε ειδικό παρεκκλήσιο έξω από την πόρτα της Μονής και εκεί απέθεσαν την ιερή εικόνα.

Σχετικό άρθρο:
Άγιο Όρος – Ι.Μ. Ιβήρων: Έκλεψαν τα τάματα από την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας