Τι είναι ο ανασυνδυασμός του κορωνοϊού και γιατί τρομάζει τους επιστήμονες – Καθηγητής στην Οξφόρδη εξηγεί

350

: Η θνησιμότητα ανά γραμμάριο ιού SARS-CoV-2 είναι πολύ υψηλότερη από αυτή μίας βόμβας υδρογόνου.

Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 δεν ήταν πολύ θανατηφόρος. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο φονική και για τον λόγο αυτό γίνονται επενδύσεις για να απομακρυνθεί αυτός ο κίνδυνος.

Οι επισημάνσεις ανήκουν στον Δανό καθηγητή Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Jotun Hein, διεθνώς αναγνωρισμένο για το γνωστικό του αντικείμενο που αφορά στην ανίχνευση του ανασυνδυασμού σε ιούς.

Τη διαδικασία δηλαδή που τρομάζει τους επιστήμονες γιατί αν «αναμιχθούν» τα dna δύο διαφορετικών παραλλαγών μπορεί να προκύψει επικίνδυνο για τον άνθρωπο νέο στέλεχος. «Είναι αδύνατον να εκτιμήσω αν η πανδημία έχει λήξει. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι στελέχη θα αναδυθούν.

Προσδοκώ ότι το χειρότερο ολοκληρώθηκε με δεδομένο ότι τα εμβόλια μπορούν να παραχθούν και να δοθούν σε μικρό χρονικό διάστημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Hein, για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι «είναι μάλλον απίθανο να αποφύγουμε τις πανδημίες στο μέλλον».

«Από την άποψη των πιθανών παθογόνων, η ανθρωπότητα είναι μία εύκολα προσβάσιμη πρώτη ύλη “για κατανάλωση”. Και σε αντίθεση με τα στελέχη της COVID-19, δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας περιμένει».

Ο καθηγητής Hein υποστηριζόμενος από το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η επίσκεψη του αποσκοπεί στην μετάγγιση γνώσεων και ανταλλαγή απόψεων στους εξελικτικούς μηχανισμούς του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε συνεργασία με τον επ. καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη. Με αφορμή διάλεξη του στις 22/9 που μεταδόθηκε και διαδικτυακά με θέμα την ανίχνευση και μελέτη του γενετικού ανασυνδυασμού με ιδιαίτερη έμφαση στον SARS-CoV-2, απαντά σε ερωτήματα.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου ο καθηγητής Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Jotun Hein

Τι είναι ανασυνδυασμός του κορωνοϊού;

Ο ανασυνδυασμός είναι η διαδικασία με την οποία ανακατεύεται το γενετικό υλικό από διαφορετικούς ιούς. Πχ μπορεί η Ο4 να αναμιχθεί με την Ο5 και να δώσει ένα νέο στέλεχος

Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο του ανασυνδυασμού στην πανδημία της COVID-19;

Ο SARS CoV-2 είναι πολύ «φρέσκος» στους ανθρώπους (η μετάδοσή του υπολογίζεται κοντά στον Νοέμβριο του 2019) και το γονιδίωμα του έχει 30.000 γράμματα, και κάθε μήνα αλλάζουν δύο με τρία από αυτά. Για να δημιουργηθεί ένα μεταλλαγμένο στέλεχος όπως πχ η Όμικρον χρειάζεται να γίνουν πολλές από αυτές τις αλλαγές στο γονιδίωμα.

Αν ο ιός εξελισσόταν μέσω των απλών αυτών αλλαγών θα άλλαζε με μικρά βήματα, μία αλλαγή την φορά. Ενώ μέσω του ανασυνδυασμού μπορεί και κάνει άλματα στην εξέλιξη. Μπορεί για παράδειγμα να συνδυάσει αλλαγές (από διαφορετικά στελέχη) που δίνουν πλεονέκτημα έναντι του εμβολίου κι έτσι ο ιός να μπορεί πιο αποτελεσματικά να αποφεύγει την ανοσιακή απάντηση.

iefimerida.gr