Αγιορείτικη συνταγή: Η μαγειρική είναι τέχνη, θέλει πείρα, έμπνευση, υπομονή, φιλότιμο και μεράκι. Και το σφουγγάτο του Αγιορείτη πατέρα Νικήτα, τα διαθέτει και με το παραπάνω.
Αξίζει να το δοκιμάσετε!
Με ιδιαίτερη φροντίδα ο μοναχός φέρνει τα ξύλα στο τζάκι ή στο φούρνο κι ετοιμάζει τα υλικά για τη μαγειρική του. Στις συνταγές του χρησιμοποιεί συνήθως άφθονα βότανα, λαχανικά, μυρωδικά και όσπρια, γεγονός που κάνει τις μοναστηριακέ συνταγές ξεχωριστές!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το σφουγγάτο είναι εύκολα να τα προμηθευτείτε, ενώ και η εκτέλεσή του, δε θα σας δυσκολέψει καθόλου.
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες
- ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο κατά προτίμηση φέτα
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 8 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες για τηγανητές. Τις τηγανίζουμε σε λάδι μέτρια. Τις βγάζουμε και τις απλώνουμε σε ταψί. Ρίχνουμε το τυρί, το αλάτι. το πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε ελαφρά.
Απλώνουμε πάλι ομοιόμορφα στο ταψί. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί και φουρνίζουμε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρά.
Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του Αγιορείτη μοναχού π. Νικήτα Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές.
dogma.gr